On niin monenlaisia tapoja olla onnellinen

”Find out what makes them happy!”

Osallistuin viime viikolla Lontoossa järjestettyyn autismialan seminaariin, jossa pääsin kuulemaan useita huippuluentoja. Suurimman vaikutuksen minuun teki tällä reissulla yksi alan todellinen konkari, Peter Vermeulen. Hän nimittäin otti luennolla esiin useaan otteeseen autismin kirjon -ihmisten vahvuudet ja onnellisuus teeman. En aio referoida hänen luentoaan, mutta kerron ajatuksia joita se minussa herätti.

CarouselJubileeVermeulen vahvisti käsitystäni siitä, ettei meillä ole oikeutta pakottaa autismin kirjon ihmisiä olemaan onnellisia tavalla jonka itse koemme onnellisuutta tuovaksi.

Useille neurologisesti tyypillisille lapsille voi onnea tuottaa se, että hän leikkii toisten lasten kanssa tai  jos hän leikkii aikuisen kanssa vastavuoroista leikkiä. Autismin kirjon lapsi saattaa nauttia siitä, että hän seuraa vierestä kun muut lapset leikkivät. Hän saattaa myös kuten Vermeulen mainitsi, tulla onnelliseksi siitä, kun hän katsoo ikkunasta ulos. Voisiko aikuinenkin  asettua hänen rinnalleen katsomaan ikkunasta ulos?

Ikkunasta katsominen voi joistakin meistä aikuisista tuntua tylsälle tai jopa epänormaalille, mutta entäs jos se tuottaakin toiselle onnentunnetta? Eihän tätä täysin harmitonta tapaa ja onneatuovaa tekemistä voi häneltä riistää pois. Mutta siihen voi yrittää mennä mukaan, yrittää jopa selvittää mikä siinä on niin kiehtovaa ja nauttia yhdessä. Silloin lapsi voi kokea olevansa hyväksytty ja hänen tapansa olla onnellinen on ihan okei. Tällaiset kokoemukset ja tuntemukset auttavat varmasti autismin kirjon ihmistä monissa eri elämän vaiheissa. Ketäpä ei auttaisi?

Uskon, että tämä pätee yhtälailla autismin kirjon aikuisiin, onnentunne voi tulla täysin eri asioista kuin ns. neurologisesti tyypillisillä aikuisilla. Voimme kuitenkin yrittää puolin ja toisin ymmärtää paremmin toistemme tunteita. Ainakaan emme saa väheksyä toisen tapaa tulla onnelliseksi.

Se mikä tekee sinut onnelliseksi ei välttämättä tee minua, mutta ehkä voimme oppia toisiltamme lisää toistemme tavoista olla onnellsia!

 

Onnellista joulukuun alkua!
Elina Vienonen, projektipäällikkö
Arjessa alkuun -projekti, Autismi- ja Aspergerliito ry

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s