Vapaaehtoisuus

Arjessa alkuun -vertaisosaajat kohtaavat ihmisiä joille autismin kirjon diagnoosi on vielä tuore. Vertaisosaajat tekevät vapaaehtoistyötä joka on vaativaa ja välillä raskasta. Samalla se on antoisaa ja palkitsevaa.

Vertaisuus tarkoittaa, että ihmisillä on yhteinen kokemus joka heitä yhdistää. Vertaisosaajatoiminnassa se tarkoittaa, että autismin kirjon lasten vanhemmat antavat tukea vanhemmille, aikuiset kirjon henkilöt vastaavasti aikuisille jne. Saman kokemuksen jakaminen antaa autismin kirjon elämänpituisella matkalla vasta alkutaipaleella olevalle tunteen, ettei hän ole yksin asian kanssa. Tunne siitä, että joku on aidosti läsnä, kuuntelee ja antaa vapaaehtoisesti aikaansa juuri sinua varten on arvokkainta antia, mitä vertaisosaaja voi antaa.

Vertaisosaajat saavat peruskoulutuksen tehtävään. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin oma elämänkokemus. Taidoista jota vertaisosaajat tehtävässä tarvitsevat merkittävin on kohtaamisen taidot. Monilla vertaisosaajilla on valitettavasti omakohtaista kokemusta myös siitä, kuinka he eivät ole oikeasti ja aidosti tulleet kuulluiksi. Oma huono kokemus nousee vertaistoiminnassa usein vahvuudeksi. Vertaisosaajat ymmärtävät aidon läsnäolon merkityksen.

Vertaistuen voima on sellainen, jota ei oikestaan ymmärrä ennenkuin siihen pääsee osalliseksi.

Kuinka me vapaaehtoistoimintaa järjestävät ammattilaiset voimme tarpeeksi huolehtia näistä arvokkaista vapaaehtoisistamme? Vertaisuudesta saatu sisäinen palkkio on tärkeä ja se voi myös toimia sisäisenä palkkiona toiminnasta. Vapaaehtoisia ei silti koskaan pidä jättää oman onnensa nojaan tai pitää heitä itsestäänselvyytenä. Voi olla, että silloin huomamme, ettei meillä olekaan enää hyvinvoivia vapaaehtoisia.  Arvostus, tuki ja tapaamiset ovat tärkeitä, jotta vapaaehtoinen voi tuntea olevansa osallisena toiminnassa joka vastaa hänen ja järjestäjän yhteisiä arvoja.

Säästöuutisten aikana, jota nyt todellakin elämme, on entistä tärkeämpää, että meillä on Suomessa hyvinvoivia vapaaehtoisia jotka jaksavat antaa tukea toisille. Tukea tarvitsevia on paljon. Pidetään siis huolta  myös vapaaehtoisista. #lupaus

Hyvää ja auriKassitnkoista kevättä.

Erityisen lämpimät terveiset kaikille vertaisosaajille ja heiltä tukea saaneille!

Elina Vienonen, projektipäällikkö
Arjessa alkuun -projekti, Autismi- ja Aspergerliitto ry

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s