Mihin vapaaehtoinen tarvitsee koulutusta?

Vapaaehtoisten kouluttaminen on nykyään tuttu juttu monille eri toimijoille. Koulutuksia on eri pituisia ja sisältöisiä. Mietiskelen tätä asiaa vertaisuuten perustuvan vapaaehtoisuuden näkökulmasta. Vertaistuki perustuu yhteiseen kokemukseen ja sen jakamiseen. Vertaisosaajatoiminta, jota Arjessa alkuun -projektissa käynnistämme perustuu henkilökohtaiseen ja jalkautuvaan vertaistukeen. Vertaisosaajat antavat tukea, kun autismin kirjon diagnoosi on juuri saatu tai vertaistuesta ei ole vielä kokemusta.

Siihen, miksi koulutamme vapaaehtoisia jotka toimivat tehtävässä oman elämänkokemuksen tuomalla tiedolla vastaan tasaisin väliajoin.  Välillä vakuutan kysyjän olemaan samaa mieltä kanssani, välillä jäämme olemaan asiasta eri mieltä.

Arjessa alkuun -vertaisosaajilta edellytetämme peruskoulutuksen (20h) käymistä. Vaikka oma elämänkokemus onkin vertaisosaajien tärkein työkalu ja voimavara, on koulutus heille tärkeä tuki sekä tiedollisesti että jaksamisen kannalta. Koulutuksen tarkoituksena on antaa tietoa toiminnan periaatteista, taustaorganisaatiosta ja myös vaihtaa näkemyksiä ja vertailla osallistujien kesken kokemuksia.

Koulutuksella ei ole tarkoitus häivyttää vertaisosaajien omia kokemuksia tai antaa heille tilalle sosiaalialan ammattilaisten tarvitsemaa ja jakamaa tietoa. Koulutuksen yksi tarkoitus on tehdä osallistujille näkyväksi se, miten tärkeää tietoa heidän elämänkokemuksensa on. Se miten pajon joku toinen voi hyötyä samaa kokeneen tapaamisesta voi olla vertaisosaajalle alussa yllätyskin. Selviytymisen kokemukset joita vertaisosaajilla on, ovat tärkeitä ja ne antavat toivoa, että kyllä minäkin tästä selviän.

Vertaisosaajat toimivat vaativassa vapaaehtoistehtävässä, sillä osalle tuettavista elämäntilanne voi olla raskas ja hämmentävä. Vertaisosaajat saavat koulutuksessa sekä tietoa että mahdollisuuden harjoitella kohtaamisen taitoja ja erilaisia tilanteita. Vertaisosaajat kohtaavat tuettavia omasta halustaan ja aidosti. He ovat kiinnostuneita ihmisten kokemuksista ja pystyvät usein samaistumaan niihin. Monet heistä kertovat, että tärkeintä on kuitenkin olla läsnä ja antaa toisen puhua omista tuntemuksistaan. Koulutuksissa on tärkeää käsitellä kuuntelemisen tärkeyttä ja sitä miten omat kokemukset saattavat erota paljonkin tuettavan kokemuksista. Kohtaaminen on yksi koulutuksien tärkein koulutusaihe vertaisosaajien oman palautteenkin perusteella.

Neilikka

Miksi toimintaa ei sitten voi tehdä ilman koulutusta? Minun vastaukseni on, että voi, mutta silloin tuen antaja ei välttämättä ole miettinyt kohtaamisia ja valmistautunut niihin etukäteen.  Lisäksi hänellä ei silloin ole yhteisöä tukemassa, kun se hetki tulee, että hän tarvitsee joko toisen vertaisosaajan tai työntekijän tukea. Koulutuksen aikana vertaisosaajat saavat myös tiedon keneen voivat olla yhteydessä sekä pulma- että onnistumistilanteisssa ja mitä muuta tukea he toimintaan saavat. Yksin ei vapaaehtoisia saa koskaan jättää.

Yhteisöllisyydentunne sekä taustaorganisaation että vertaisosaajien kesken on tärkeää. Kaikkien näiden syiden vuoksi Arjessa alkuun -projektissa koulutamme vertaisosaajia ja edellytämme koulutuksen käymistä. Koulutus ei anna heille valmiuksia toimia muissa tehtävissä, mutta tukee juuri tässä tehtävässä toimimiseen.

Pst. Meillä on tässä Arjessa alkuun -vertaisosaajatoiminnassa melkoisia helmiä vapaaehtoisina ❤ Heihin saa yhteyden täyttämällä YHTEYDENOTTOLOMAKKEEN

Kesäterveisin,
Elina Vienonen, projektipäällikkö
Arjessa alkuun -projekti, Autsmi- ja Aspergerliitto ry

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s